Składniki:
- 20 dag ziemniaków,
- po 1 gorzkiej i mlecznej czekoladzie,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 15 posiekanych orzechów laskowych,
- 2-3 łyżki kakao- pół aromatu rumowego
Jak przyrządzić?
1. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i utrzeć na puszystą masę.
2. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i dodać do ziemniaków. Dodać 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, szczyptę soli, orzechy i zapach rumowy. Starannie wyrobić.
3. Masło roztopić, przestudzić i dodać do masy.
4. Z ciasta uformować wałek, obtoczyć w kakao i chłodzić 2-3 godz. Następnie wałek wyjąc z lodówki, owinąć pergaminem i znów chłodzić.
5. Przed podaniem posypać resztą cukru pudru i kroić w grube plastry.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |