Niby marcepan - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 20 dag ziemniaków,
- po 1 gorzkiej i mlecznej czekoladzie,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 15 posiekanych orzechów laskowych,
- 2-3 łyżki kakao- pół aromatu rumowego

Jak przyrządzić?

1. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i utrzeć na puszystą masę.

2. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i dodać do ziemniaków. Dodać 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, szczyptę soli, orzechy i zapach rumowy. Starannie wyrobić.

3. Masło roztopić, przestudzić i dodać do masy.

4. Z ciasta uformować wałek, obtoczyć w kakao i chłodzić 2-3 godz. Następnie wałek wyjąc z lodówki, owinąć pergaminem i znów chłodzić.

5. Przed podaniem posypać resztą cukru pudru i kroić w grube plastry.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćprosty
Autornutella

Niby marcepan: Podobne przepisy

Niby marcepan: wypróbuj również

Powiązane Tematy