Składniki:
Ciasto:
- 1 jajko,
- 1 szkl. brązowego cukru,
- 1 szkl. kwaśnej śmietany,
- 3/4 szkl. wiórków kokosowych,
- 2 szkl. mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka soli.
Krem:
- 1 szkl. brązowego cukru,
- 1/3 szkl. masła,
- 1/3 szkl. mleka,
- 1 szkl. lukru (cukier puder + woda).
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Rozgrzej piekarnik do temp. 200C`. Wymieszaj jajo i cukier na puszystką masę. Dodaj śmietanę i wiórki kokosowe małej misce połącz mąkę,sodęi sól. Następnie wsyp to masy jajecznej. Wysmaruj blaszkę masłem i piecz przez ok. 25min. do momentu aż ciasto będzie sprężyste po dotknięciu.
Gotowe ciasto przestudź.
Krem:
Cukier, mleko i masło doprować do wrzenia w garnku na 3 min. Ostudź krem, potem dodaj lukier. Dokładnie wymieszaj i polej ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | bebo |