Faszerowane kotlety z piersi indyczej

Przepis kulinarny

Składniki:

- 25 dkg pieczarek,
- 2 średnie cebulki,
- 1 ząbek czosnku (niekoniecznie),
- musztarda (najlepiej sarepska),
- 2 duże łyżki margaryny "Kasia" lub innego tłuszczu,
- vegeta,
- olej,
- 4 plastry piersi z indyka,
- mąka,
- jajko,
- bułka tarta.

Jak przyrządzić?

Farsz:Cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni (na margarynie "Kasia" lub innej margarynie), następnie dodać pieczarki - również pokrojone w drobna kostkę. Doprawić vegetą (i czosnkiem - jak ktoś lubi).Mięso:Plastry piersi indyka roztłuc tak jak na kotlety schabowe - niczym nie doprawiać (!) tylko każdy posmarować (cienko) z jednej strony musztardą. Nałożyć przysmażone pieczarki z cebulką na całą powierzchnię każdego plastra mięsa. Złożyć plaster na pół i ostrożnie obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Piec na patelni w średnio głębokim oleju na dość wolnym ogniu.

Potrzebne przybory:

Deska, nóż, patelnia, talerzyki lub miseczki (na mąkę, jajko i bułkę tartą).

Jak podawać?

Najlepiej z ryżem (ugotowany ryż wymieszać na patelni z podsmażonymi pieczarkami z cebulką. Smażyć jeszcze 2 minutki i doprawić wg uznania (sól, pieprz). Do tego nalepsza jest surówka z marchwii i jabłka.

Uwagi:

Dla leniwych lub spieszących się - pieczarki zamiast kroić w drobną kostkę można zetrzeć na tarce (grube oczka).Do farszu można dać również troszkę posiekanej natki pietruszki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćdość dużo
AutorAnia

Faszerowane kotlety z piersi indyczej: Podobne przepisy

Faszerowane kotlety z piersi indyczej: wypróbuj również

Powiązane Tematy