Składniki:
- 25 dkg pieczarek,
- 2 średnie cebulki,
- 1 ząbek czosnku (niekoniecznie),
- musztarda (najlepiej sarepska),
- 2 duże łyżki margaryny "Kasia" lub innego tłuszczu,
- vegeta,
- olej,
- 4 plastry piersi z indyka,
- mąka,
- jajko,
- bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Farsz:Cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni (na margarynie "Kasia" lub innej margarynie), następnie dodać pieczarki - również pokrojone w drobna kostkę. Doprawić vegetą (i czosnkiem - jak ktoś lubi).Mięso:Plastry piersi indyka roztłuc tak jak na kotlety schabowe - niczym nie doprawiać (!) tylko każdy posmarować (cienko) z jednej strony musztardą. Nałożyć przysmażone pieczarki z cebulką na całą powierzchnię każdego plastra mięsa. Złożyć plaster na pół i ostrożnie obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Piec na patelni w średnio głębokim oleju na dość wolnym ogniu.
Potrzebne przybory:
Deska, nóż, patelnia, talerzyki lub miseczki (na mąkę, jajko i bułkę tartą).
Jak podawać?
Najlepiej z ryżem (ugotowany ryż wymieszać na patelni z podsmażonymi pieczarkami z cebulką. Smażyć jeszcze 2 minutki i doprawić wg uznania (sól, pieprz). Do tego nalepsza jest surówka z marchwii i jabłka.
Uwagi:
Dla leniwych lub spieszących się - pieczarki zamiast kroić w drobną kostkę można zetrzeć na tarce (grube oczka).Do farszu można dać również troszkę posiekanej natki pietruszki.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | dość dużo |
Autor | Ania |