Składniki:
- 50 dag filetów z kurczaka,
- 2 łyżki mąki,
- 4 łyżki oleju,
- 2 średnie cebule,
- pół cytryny,
- 1-2 łyżeczki curry,
- 1/2 litra bulionu,
- 1 szklanka śmietany,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- sól.
Jak przyrządzić?
Kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać solą i łyżeczką curry. Kawałki mięsa obtoczyć w mące(zwykłej) i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 5 min. a następnie wyjąć. Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, lekko oprószyć curry a następnie wlać bulion. Włożyć kurczaka i dusić na małym ogniu ok. 15-20 min. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i podprawić sos mąką ziemniaczaną wymieszaną ze śmietaną, zamieszać i chwilę podgotować.
Potrzebne przybory:
Deska do krojenia, nóż, patelnia z głębokim dnem lub rondelek.
Jak podawać?
Ja to wykładam bezpośrednio na talerz i jem ze świeżym chlebkiem posmarowanym masłem. Pychaaaa!
Uwagi:
Zamiast cytryny może być kwasek cytrynowy, a zamiast śmietany jogurt naturalny (wtedy jest mniej kaloryczne).
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 osoby |
Kaloryczność | mało |
Autor | gosikz |