Składniki:
- 3 gotowe blaty do tortów (2 ciemne i 1 jasny),
- 75 dag wydrylowanych wiśni,
- 10 dag cukru,
- opakowanie kisielu wiśniowego,
- 2 łyżki wiśniówki lub białej wódki,
- 2 szklanki kremówki,
- 2 opakowania utrwalacza do śmietany,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżki cukru pudru.
Do dekoracji:
- kilka wisienek i wiórki czekoladowe.
Jak przyrządzić?
1. Posłodzić wiśnie i gdu puszcą sok, zagotować, odcedzić. Z soku odlać półszklanki wystudzić i wymieszac z kisielem. Pozostały sok zagotować i mieszająć wlewać do niego część wymieszana z kisielem i zagotować. Następnie wystudzic i wymieszać z wisniami i alkoholem.
2. Zimną śmietanę ubić i nadal ubijając dodać utrwalacz wymieszany z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
3. W tortownicy ułożyć ciemny blat, rozsmarować na nim połowę kisielu i 1/3 śmietany, przykryć białym biszkoptem.rozsmarować na nim resztę kisielu i połowę pozostałej smietany, przykryć ciemnym ciastem i rołozyc reszte smitany. Udekorować wisienkami i wiórkami czekoladowymi, schłodzić w lodówce.
Jak podawać?
Schłodzoną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | NINAA |