Sk艂adniki:
- 6 patisonow malych (duze sa zbyt twarde i mniej smaczne),
- 2 cukinie mlode,
- 2-3 pomidory,
- cebula,
- maka,
- smietana,
- sol, pieprz,
- olej.
Jak przyrz膮dzi膰?
Patisony i cukinie obieramy ze skorki, kroimy w niezbyt cienkie plastry, badz polplastry. Solimy. Kazdy plaster obtaczamy w mace (minimalna ilosc maki) smazymy na zloty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. Plastry po zdjeciu z patelni odsaczamy na papierowym reczniku z nadmiaru tluszczu. Usmazone warzywa przekladamy do rondelka.Na patelni podsmazamy nieduza cebulke pokrojona w kostke, i pokrojone na drobne kawalki pomidory, obrane ze skorki, doprawiamy. Calosc dusimy kilka minut. Sos przelewamy do rondelka z warzywami, wstawiamy na ogien, dodajemy lyzke smietany. Calosc zamieszac, doprawic, chwile poddusic.
Uwagi:
Mozna to danie urozmaicac np: dodac zabek czosnku, albo bazylie itp. Trzeba tylko pamietac, ze bardzo latwo jest zabic delikatny smak patisonow i cukinii, dlatego najsmaczniejsze sa chyba najprostsze dania z tych warzyw.
Smacznego :)
Kategoria dania | Dania wegetaria艅skie |
---|---|
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | Blue7 |