Składniki:
- brokuły (najlepiej mrożone, w różyczkach),
- 1/2 kg pieczarek,
- makaron (obowiązkowo włoski, dobry makaron; forma: kokardki),
- 1 średnia cebula,
- przyprawy: czosnek granulowany (może być ząbek),
- sól,
- pieprz,
- zioła (bazylia, tymianek, majeranek, prowansalskie, pietruszka),
- papryka ostra,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka margaryny.
Składniki do sosu:
- 2 szklanki mleka,
- łyżka masła,
- 2 łyżki (płaskie) mąki,
- serek topiony (większy), smak zależny od upodobań, ja daję paprykowy,
- przyprawy (powyższe, do smaku).
Jak przyrządzić?
Przygotowanie brokułów:
na palelnie wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę (należy ją zeszklić), rozgnieść i dodać czosnek (lub posypać granulowanym}; po chwili dodać mrożone brokuły, (można podlać wodą), przykryć i dusić ok. 10 min, mieszając od czasu do czasu,podlewając wodą, by się nie przypaliły. Ogień musi być mały. W osobnym garnku, na margarynie, należy udusić umyte, obrane i drobniutko pokrojone pieczarki, dodajemy tu soli, pieprzu i zielonej pietruszki. Następnie zestawiamy je z ognia. Wróćmy jednak do brokułów... dodajemy wszystkie przyprawy... i dusimy je do miekkości... należy je następnie rozdrobnić łyżką na patelni i dodać pieczarki, wymieszać, dusić razem 5-10 min. i odstawić... w tym czasie gotujemy w dużym garnku, w osolonej wodzie z oliwą, makaron włoski. Jak się ugotuje (a powinien być lekko twardawy),odcedzamy i wrzucamy go do garnka jeszcze gorący i dodajemy miksturę z patelni...mieszamy dokładnie ale ostrożnie. Zostawiamy... Teraz zajmujemy się sosem (nie da się go zrobić jednocześnie, bo trzeba go cały czas mieszać, by uniknąć paskudnych grudek).
Sos:
w małym garnku rozpuszczamy masło, miksujemy (lub mieszamy z słoiku) mleko z mąką i przyprawami; dodajemy do masła i czekamy aż się zagotuję, zgęstnieje, całyczas mieszamy...i jak się już zagotuje, dodajemy serek topiony, musi się rozpuścić...znów cały czas mieszamy...aż będzie gładka masa...i sos gotowy!
Potrzebne przybory:
Głębsza patelnia z przykrywką, garnki, mieszadła.
Uwagi:
Potrawę podajemy polaną sosem i z lampką chłodnego różowego wina. Jest pyszna i delikatna w smaku. Robi wrażenie. Polecam i smacznego!!!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | yoanca |