Składniki:
- ziemniaki,
- czosnek (dużo),
- cebula - mogą byc cztery,
- troche oleju,
- chili,
- pieprz,
- sól,
- słodka papryka.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieram, kroje w dość drobną kostkę. Cebulę kroję dość grubo. Czosnek obieram i kroje każdy ząbek przynajmniej na pół - średnio za każdym razem zużywam pół główki czosnku. Ziemniaki, cebulę i czosnek wrzucam do wysmarowanego olejem żaroodpornego naczynia; solę, pieprzę, doprawiam papryką słodką i, bardzo ostrożnie, chili. Piekę około 30 minut - nie wiem ile dokładnie bo podczas pieczenia sprawdzam czy sie juz upiekło i wtedy wyłączam gaz.
Potrzebne przybory:
Żaroodporne naczynie lub brytfanka.
Jak podawać?
Tak pieczone ziemniaki podaje jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs. Przyznaję że nie lubie tradycyjnie gotowanych ziemniaków z wody.
Uwagi:
Mimo dużej ilości uzytego czosnku potrawa nie bedzie ostra ani mocno czosnkowa. Pod wpływem wysokiej temperatury czosnek traci swoją "moc" i robi się słodkawy w smaku. Jeśli chcecie, możecie dodac czosnek pod koniec pieczenia - po około 20 minutach wtedy bedzie bardziej ostry. Jesli czosnku nie lubicie- nie dodawajcie go.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | całkiem dobra kucharka |