Ziemniaki inaczej - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- ziemniaki,
- czosnek (dużo),
- cebula - mogą byc cztery,
- troche oleju,
- chili,
- pieprz,
- sól,
- słodka papryka.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obieram, kroje w dość drobną kostkę. Cebulę kroję dość grubo. Czosnek obieram i kroje każdy ząbek przynajmniej na pół - średnio za każdym razem zużywam pół główki czosnku. Ziemniaki, cebulę i czosnek wrzucam do wysmarowanego olejem żaroodpornego naczynia; solę, pieprzę, doprawiam papryką słodką i, bardzo ostrożnie, chili. Piekę około 30 minut - nie wiem ile dokładnie bo podczas pieczenia sprawdzam czy sie juz upiekło i wtedy wyłączam gaz.

Potrzebne przybory:

Żaroodporne naczynie lub brytfanka.

Jak podawać?

Tak pieczone ziemniaki podaje jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs. Przyznaję że nie lubie tradycyjnie gotowanych ziemniaków z wody.

Uwagi:

Mimo dużej ilości uzytego czosnku potrawa nie bedzie ostra ani mocno czosnkowa. Pod wpływem wysokiej temperatury czosnek traci swoją "moc" i robi się słodkawy w smaku. Jeśli chcecie, możecie dodac czosnek pod koniec pieczenia - po około 20 minutach wtedy bedzie bardziej ostry. Jesli czosnku nie lubicie- nie dodawajcie go.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt5 zł
Autorcałkiem dobra kucharka

Ziemniaki inaczej: Podobne przepisy

Ziemniaki inaczej: wypróbuj również

Powiązane Tematy