Składniki:
- 3 antrykoty,
- 4 duże cebule,
- 2 papryki czerwone,
- słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki lub kartonik sosu pomidorowego,
- 5 średnich ziemniaków,
- przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, łyżkę ostrej papryki w proszku, łyżeczka kminku mielonego,sól, pieprz do smaku.
Wywar:
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- seler,
- kawałek pora,
- listek laurowy,
- ziarenko ziela angielskiego,
- 5 ziarenek pieprzu.
Lane ciasto, kluseczki - jajko i mąka.
Jak przyrządzić?
Kości odkrojone z antrykotu wraz z ewentualnymi tłustymi kawałkami mięsa umieszczamy w dużym garnku, dodajemy włoszczyznę i przyprawy, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu. Odcedzamy przelewając przez sito.Mięso z antrykotu kroimy w średnią kostkę, oprószamy mąką i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z dodatkiem łyżki masła. Po chwili wsypujemy sypką parykę słodką i ostrą. Mięsko smażymy do silnego zrumienienia, dodajemy dosyć "niedbale" pokrojoną cebulę i parykę.Całośc smażymy jeszcze około 15 minut często mieszając, następnie zalewamy wywarem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i mielony kminek, który jest integralną przyprawą tej zupy! Nawet Ci, którzy nie tolerują kminku, w tym daniu w pełni go akceptują.Bogracz mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Następnie wkrawamy do niej ugotowane uprzednio ziemniaki.Lane ciasto - jajko mieszamy z taką ilością mąki, żeby uzyskać gęstą, kleistą masę, którą w małych kawałkach wrzucamy na gotującą się zupę. Najlepiej "strącać" kluseczki z łyżki, pomagając sobie łyżeczką.
Potrzebne przybory:
Duży garnek, najlepiej z grubym dnem i pokrywką, deska do krojenia. Sito do cedzenia wywaru.
Jak podawać?
W miseczkach.
Uwagi:
Bogracz to wspaniała, aromatyczna, gęsta zupa, rewelacyjna jako gorące danie na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Najlepiej smakuje odgrzewana, nawet po paru dniach.Swego czasu nazwalismy ją z mężem zupą-wskrzesicielką, bo podczas strasznego, niedzielnego kaca (który dopadł nas po pewnych hucznych urodzinach) po spożyciu bograczu powróciliśmy do świata żywych.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Porcje | duży garnek |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Ludzia |