Bogracz prosto z Węgier - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 3 antrykoty,
- 4 duże cebule,
- 2 papryki czerwone,
- słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki lub kartonik sosu pomidorowego,
- 5 średnich ziemniaków,
- przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, łyżkę ostrej papryki w proszku, łyżeczka kminku mielonego,sól, pieprz do smaku.

Wywar:
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- seler,
- kawałek pora,
- listek laurowy,
- ziarenko ziela angielskiego,
- 5 ziarenek pieprzu.

Lane ciasto, kluseczki - jajko i mąka.

Jak przyrządzić?

Kości odkrojone z antrykotu wraz z ewentualnymi tłustymi kawałkami mięsa umieszczamy w dużym garnku, dodajemy włoszczyznę i przyprawy, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu. Odcedzamy przelewając przez sito.Mięso z antrykotu kroimy w średnią kostkę, oprószamy mąką i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z dodatkiem łyżki masła. Po chwili wsypujemy sypką parykę słodką i ostrą. Mięsko smażymy do silnego zrumienienia, dodajemy dosyć "niedbale" pokrojoną cebulę i parykę.Całośc smażymy jeszcze około 15 minut często mieszając, następnie zalewamy wywarem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i mielony kminek, który jest integralną przyprawą tej zupy! Nawet Ci, którzy nie tolerują kminku, w tym daniu w pełni go akceptują.Bogracz mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Następnie wkrawamy do niej ugotowane uprzednio ziemniaki.Lane ciasto - jajko mieszamy z taką ilością mąki, żeby uzyskać gęstą, kleistą masę, którą w małych kawałkach wrzucamy na gotującą się zupę. Najlepiej "strącać" kluseczki z łyżki, pomagając sobie łyżeczką.

Potrzebne przybory:

Duży garnek, najlepiej z grubym dnem i pokrywką, deska do krojenia. Sito do cedzenia wywaru.

Jak podawać?

W miseczkach.

Uwagi:

Bogracz to wspaniała, aromatyczna, gęsta zupa, rewelacyjna jako gorące danie na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Najlepiej smakuje odgrzewana, nawet po paru dniach.Swego czasu nazwalismy ją z mężem zupą-wskrzesicielką, bo podczas strasznego, niedzielnego kaca (który dopadł nas po pewnych hucznych urodzinach) po spożyciu bograczu powróciliśmy do świata żywych.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćśredni
Porcjeduży garnek
Przybliżony koszt30 zł
AutorLudzia

Bogracz prosto z Węgier: Podobne przepisy

Bogracz prosto z Węgier: wypróbuj również

Prosta bransoletka z gumek na kilka sposobów. Masz już swoją?

... potrzebujesz specjalnego krosna (czasami dołączanego do zestawu) do bransoletek z gumek – poznaj kilka prostych trików. ... codzienną stylizację. Jeśli masz córkę, siostrę albo siostrzenicę, która uwielbia podobne ozdoby, możesz razem z nią ...

2 miesiące temu

Proste ćwiczenia na wewnętrzną stronę ud. Sposoby na smukłe nogi

... powtórzeń tzw. wąskich przysiadów. Najpierw stań prosto i złącz pięty – palce stóp powinny być zwrócone na wewnątrz. Następnie ugnij nogi i wykonaj wąski przysiad, ale nie rozłączaj pięt! Pilnuj ... swoje plecy oraz oprzyj dłonie na biodrach. ...

4 tygodnie temu

Smaki Węgier, czyli gulasz to tylko początek

... przygotowuje się bardzo prosto: na smalcu smażymy cebulę i czosnek bardzo obficie posypane słodka i ostrą mieloną papryką, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę wołowinę, wszystko zalewamy wodą ... zupa gulaszowa. Weź udział w testowaniu ...

dawno temu

Jak rozciągnąć buty? Kilka prostych i skutecznych metod

... do nich nie wracając? Błąd! Teraz poznasz sposoby, które pozwolą na rozciągnięcie butów w domowym zaciszu. Rozciągnięcie butów – klasyczna metoda z gazetami Najprostszym i najstarszym sposobem na rozciągnięcie ... skarpetki jakie masz, a ...

5 miesięcy temu

Powiązane Tematy