Grochówka - gotuje facet - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 pęczek włoszczyzny albo kup 2 marchewki 1 pietruszka , mały seler i por. 1 kość ze schabu albo korpus z kurczaka na zupę (jak kupisz kurczaka i kości wywar będzie lepszy. ok. 10 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego i ze 3-4 liście laurowe. 1 paczka łuskanego grochu albo 0,5 kg grochu łuskanego na wagę. 0,2 kg - mały kawałek wędzonego boczku albo wędzonych żeberek
1 kawałek kiełbasy (zwyczajna, podwawelska) jakaś tania kiełbasa, 1 cebula, majeranek - paczka albo kup najlepiej od chłopa na targu - dwie duże łyżki- albo 3 wedle uznania, kostka rosołowa - kogutek albo warzywna, 5 średnich ziemniaków,
sól na koniec do smaku, łyżka smalcu i mąki (ale bez przesady. Spory garnek 3- 5 litrów - zupa na dwa dni wychodzi.

Jak przyrządzić?

Kości umyj pod zimną wodą, nalej zimnej wody ok pół garnka i wsadź kości. Zagotuj powoli - jak się zacznie gotować to zbieraj łyżką pianę i wywalaj. Jak już nie będzie piany to dodaj przyprawy w ziarnkach- pieprz, ziele i liście laurowe oraz obrane warzywa - marchew, pietruszka , seler. Zrób mały gaz, nakryj pokrywką i niech się 1 - 1,5 godziny spokojnie gotuje. W tym czasie wsyp groch do miski i zalej zimną wodą z kranu i płucz powoli groch aż będzie go widać na dnie miski. Groch niech się moczy. Teraz też na desce pokrój w małą (ok 1x1 cm) kostkę boczek i kiełbasę.Po godzinie (1-1,5) wyłącz gaz pod wywarem z kości i warzyw, weź talerz i wyjmij widelcem z gorącego wywaru te warzywa i kości. Jak wystygną możesz obrać mięso z kości i wrzucić do wywaru i pokroić 1 - 2 marchewki na plasterki - i do wywaru - i na mały gaz niech się gotuje znowu. Resztę warzyw i kości wywal. Teraz weź namoczony groch, odcedź powoli wodę - i cały groch przesyp do wywaru. Teraz na małym ogniu niech się to wszystko gotuje, jak się zagotuje to łyżką zbieraj pianę i wywalaj. Potem pokrywka na garnek i najmniejszy ogień - mieszać co trochę żeby nie przywierało do dna bo się przypali. Niech się gotuje na małym ogniu około 1- 1,5 godziny. W tym czasie weź łyżkę tłuszczu (smalec, margaryna albo olej)na patelnie i jak się rozgrzeje to wrzuć pokrojone w małą kostkę kiełbasę i boczek - mały gaz i mieszać co chwilę. Jak już się przysmaży i puści tłuszcz to przechyl lekko patelnię aby spłynął tłuszcz na bok i wrzucaj kiełbasę do zupy. Obserwuj czy zupa nie zrobiła się w tym czasie za gęsta - jeśli tak dolej sporo gorącej wody z czajnika. Na ten tłuszcz co zostanie na patelni wrzucasz pokrojoną w małą kostkę cebulę . Mieszasz cebulę co chwila żeby się nie przypaliła - spalona czarna cebula jest gorzka. Jak cebula będzie już taka złota (ładnie pachnie)to wsyp na to łyżkę mąki pszennej (jakiejkolwiek) i mieszaj to wszystko na patelni co chwila . Po chwili, jak się zacznie mąka robić żółta to wszystko z patelni wrzuć do zupy. Mieszaj zupę jakiś czas. Powinna być dość gęsta. Niech się gotuje na małym ogniu Teraz obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę - ok 2x 2 cm - na oko i wrzucamy ziemniaki do zupy. Dodajemy przyprawy - sporo (garść) majeranku, mielony pieprz, sól do smaku. Mieszamy raz po raz - po 15 minutach zupa gotowa.

Potrzebne przybory:

Spory (3-5) litrów garnek, patelnia, miska do moczenia grochu, nóż, deska, itp.

Uwagi:

Soli dodawaj do smaku na sam koniec gotowania. Lepiej nie dosolić niż przesolić. Każdy sobie dosoli na talerzu.

5.00
1 głos
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćśredni
Porcjeok. 8
AutorRobert S.

Grochówka - gotuje facet: Podobne przepisy

Grochówka - gotuje facet: wypróbuj również

Jak zrobić grochówkę?

... Jak zrobić grochówkę? Taka popularna zupa, a jej przygotowanie wcale nie jest oczywiste. Na pewno potrzebujesz grochu, a co poz tym? Jeszcze kilka tajemniczych składników, które sprawią, że na tę zupę nie będziesz musiała zapraszać, rodzina sama ...

dawno temu

Jak ugotować grochówkę?

... Grochówka – pyszna i pożywna. Wystarczy, że zrobiło się trochę chłodniej i już masz ochotę na trochę cięższe potrawy? Doskonała będzie zatem zupa z mięsem. Jeśli lubisz boczek, to ten przepis ... , marchewkę i pietruszkę (oczywiście wcześniej ...

dawno temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Jak gotować na parze?

... Niektóre potrawy, jak na przykład pyszne i puszyste placki drożdżowe, ze swej natury gotuje się, wykorzystując parującą wodę. Istnieją jednak produkty, które zazwyczaj przygotowujemy w inny sposób ... na nowo niektóre dobrze znane potrawy. ...

dawno temu

Facet w kuchni

... , prezentują światu pyszne potrawy. Znam ich też z opowieści kilku moich koleżanek, które twierdzą, że w ich domach to faceci gotują. Moje pozytywne doświadczenia z mężczyznami w kuchni na tym jednak się kończą. ... , że w ich domach to faceci ...

dawno temu

Gotowanie z robotem

... Japończycy nigdy nie przestaną mnie zadziwiać. Tym razem, stworzyli gotującego robota. Jeśli nie lubisz gotować, bądź też kompletnie się na tym nie znasz, a za to jesteś „geekiem” do kwadratu ...

dawno temu

Faceci to dranie?

... nadał im inną nazwę - "wszyscy faceci to dranie" - pasuje jak ulał. Ale czy aby na pewno ta maksyma jest prawdziwa? Chyba nie do końca... ... nadał im inną nazwę - "wszyscy faceci to dranie" - pasuje jak ulał. Ale czy aby na pewno ta maksyma ...

dawno temu

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

... Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularne. I nic dziwnego – potrawy przyrządzane w parowacze nie tylko są zdrowsze, ale i smakują o niebo lepiej niż smażone czy duszone. Dlaczego warto gotować ... na parze? Jakie korzyści z takiej kuchni ...

dawno temu

Gotowanie w Kopenhadze

... Dieta Kopenhaska jest zainteresowanym sposobami odchudzania doskonale znana. A czy znacie festiwal Kopenhaskie Gotowanie? Jeśli nie – najwyższa pora to nadrobić. Są bowiem imprezy ... , na których miłośników kuchni nie powinno zabraknąć. Do ...

dawno temu

Jak długo powinno się gotować jajka?

... Niektórzy uważają, że gotowanie jajek jest tak proste, jak ugotowanie wody. Często jednak okazuje się, że mamy problem z dokładnym określeniem, jak długo powinno się gotować jajko na miękko, jak długo na twardo i zazwyczaj wychodzi pomiędzy. ... ...

dawno temu

Jak poderwać faceta?

... tego pierwszego kroku. W ostatnim czasie bowiem coraz częściej to kobiety muszą przejmować inicjatywę i rozpocząć flirt z potencjalnym partnerem. Czy istnieje coś takiego jak sztuka flirtowania? Jak poderwać faceta? Odpowiedzi na te i inne ...

dawno temu

Zestaw do gotowania jajek

... Firma Blomus postanowiła ułatwić życie każdej gospodyni domowej produkując zestaw do gotowania jajek Eggo Blomus Desa. Jest to bardzo wygodne akcesorium kuchenne, które sprawia, że gotowanie jajek staje się bezpieczniejsze - nie ma mowy o ...

dawno temu

Rozrywkowe gotowanie jajka

...   Gotowanie jajka wydaje się tak banalnym zajęciem. Tymczasem wiele osób ma problemy z tym, aby jajko ugotować na miękko. Czekają zbyt długo lub nie dogotowują jajka i w efekcie nie nadaje się ono ... do konsumpcji. Najczęstszym powodem złego ...

dawno temu

Wspólne gotowanie przy stole

... Niecodzienny stół rodzinny zaprojektował dla firmy Elektrolux Chris Fox. Ten kuchenny gadżet z pewnością zacieśni więzi rodzinne, zachęcając do wspólnego gotowania i spożywania posiłków. Na zestaw ... stołowy składają się patelnie, kuchenki, ...

dawno temu

Jak wychować faceta?

... Wbrew powszechnie panującej opinii, wychowuje się nie tylko dzieci, ale i całkiem z pozoru dorosłych facetów. Rolą kobiety jest socjalizowanie faceta w taki sposób, aby dojrzał do roli życiowego ... partnera. Proces ten nazywamy związkiem, a w ...

dawno temu

Jak gotować krewetki?

...   Ten rodzaj skorupiaków ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Owoce morza są charakterystycznym typem pokarmu i nie każdemu ich smak odpowiada. Warto jednak poznać kilka faktów na temat tych wodnych istot i zaznajomić się z tajnikami ich ...

dawno temu

Jak się gotuje szparagi?

...   Jeśli chcemy wyciągnąć z nich kwintesencję właściwości, na początek warto zwrócić uwagę na wygląd. Świeże szparagi muszą być jędrne, a ich końcówki nie mogą być suche i spękane. Jeśli już dokonamy zakupu tych właściwych, pora przystąpić do ...

dawno temu

Jak żyć bez faceta?

... Jeśli jesteś kobietą powyżej dwudziestego roku życia i nie masz faceta, możesz już teraz położyć się i umrzeć. Owszem, mogłaś przez moment uwierzyć, że życie bez faceta nie jest żałosną wegetacją ... , ale to tylko bzdury promowane przez ...

dawno temu

Gotowanie za pomocą lasera

... Koncept zaprojektowany specjalnie dla Electrolux to szczególne spojrzenie w przyszłość. Na pytanie postawione przez organizatorów konkursu, które brzmiało ”Jak będzie wyglądać gotowanie za 90lat?”, starali się odpowiedzieć konstruktorzy i ...

dawno temu

Powiązane Tematy