Gdy już znudzą nam się z kretesem wszystkie wariacje na temat jajka na twardo, spróbujmy rzeczy niemal równie prostejw przygotowaniu - omletu. Wiosną smakuje najbardziej. Poza podstawowym przepisem na wykonanie bazy jajecznej,daje pole do nieskończonych pomysłów na wypełnienie go smakiem.Delikatny, prosty do zrobienia, gotowy w ciągu 5 min. Tani. Charakteru nabiera, w zależności od tego, czymwypełnimy jego wnętrze. Może byc potrawą wegetariańską, może w pełni zadowolić mięsożernych. Omlet podajemy natychmiast po jego przyrządzeniu.Czym wypełnić omlet? Patrz przepis: omlet ze szpinakiem, omlet z bazylią, pomidorami i szynką.
Składniki:
- 4 jaja,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Umyte jaja wbijamy do miski. Roztrzepujemy dość lekko widelcem tak, aby żółtka połączyły się z białkami.
2) Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy zacznie sie pienić, wlewamy masę jajeczną. Co jakiś czas unosimy zapieczonebrzegi do góry i pozwalamy nieściętej masie spłynąć na dno patelni. Gdy wierzch omletu jest pośrodku jeszcze lekko wilgotny, a jego brzegi są ładnie przyrumienione i zapieczone - omlet jest gotowy. Można przystępować do następnych działań.
Uwagi:
Do masy jajecznej można dodać kilka łyżek mleka lub łyżkę śmietanki.
Składniki farszu do dalszej pracy z omletem należy przygotować sobie wcześniej, aby szybko i sprawnie dokończyć danie.Zbyt długo smażony staje się suchy, a przez to mniej smaczny.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | niewiele |
Przybliżony koszt | 2 zł |