Składniki:
herbatniki (ok. 80), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki maki pszennej, 2 cukry waniliowe, 0,5 szklanki cukru, 4 łyżki cukru pudru, 0,5 l śmietany kremówki, 1 opakowanie kajmaku (500 gram) lub mleko skondensowane słodzone, 1,5 szklanki mleka, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 2 śmietan-fiks, 1 kostka masła.
Jak przyrządzić?
Miksujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 pszennej, 0,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki mleka. Zagotowujemy 1 szklankę mleka i wlewamy powstały "budyń" mieszając. Zostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu miksujemy z masłem. Na blaszce układamy jedną warstwę herbatników i wykładamy masę. Przykrywamy druga warstwą herbatników i wykładamy kajmak (jeżeli używamy mleka skondensowanego słodzonego trzeba go najpierw gotować ok 3 godzin, następnie wystudzić, gotuje się w puszce do połowy zalanej wodą). Na kajmak wykładamy kolejną warstwę herbatników. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, śmietan-fiksem i cukrem waniliowym i wykładamy na herbatniki. Posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Potrzebne przybory:
Blacha (ok. 30*40), mikser, garnek.
Jak podawać?
Schłodzoną pokrojoną w kwadraciki 3 na 3 cm.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | millka101 |