Składniki:
Kilka ziemniaków, proporcjonalnie "pól na pół" dyni (może być mrożona), gałka muszkatołowa, kostka knorr rosół z kury, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dynię mrożoną w kawałku dodać do ziemniaków i ugotować - aż do miękkości. Na ostatnie parę minut odkryć i pozwolić wyparować wodzie. Zmniejszyć temperaturę grzania i zalać mlekiem. Mieszać. Dodać kostkę knorr rosół z kury. Zetrzeć gałkę muszkatołową dodać. Zdjąć z gazu zmiksować mikserem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Jak podawać?
Można podawać z mlekiem lub śmietanką.
Uwagi:
Proszę pamiętać by nie miksować zupy na ogniu. Zaczyna mocno "bulgotać" został mi po niej ślad na ręce. Uważać by nie przypalić ziemniaków
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | zuzzia00 |