Składniki:
4-5 dojrzałych pomidorów,
1 cebula,
2-3 łyżki gęstej śmietany,
1- 2 łyżki mąki,
bazylia,
sól,
cukier,
olej.
Jak przyrządzić?
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić na rozgrzany olej - podsmażyć.Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kosteczkę. Dodać je do podsmażonej cebuli i wszystko razem mieszając - dusić na patelni. Gdy pomidory już się "rozpadną", dodać sól, odrobinę cukru, bazylię. Przygotować śmietanę dobrze rozmieszaną z mąką (i odrobiną wody). Ilość mąki zależy oczywiście od upodobań - 2 łyżki przewidziane są na sos gęsty. Dodawać powoli do pomidorów, cały czas mieszając. Chwilę jeszcze poddusić i gotowe. Polać makaron (najlepiej penne) przygotowanym sosem, bądź wymieszać makaron i sos w oddzielnym naczyniu, a następnie przełożyć porcję na talerz. Jeśli ktoś lubi natkę pietruszki - polecam posypać po wierzchu natką. Danie wspaniale komponuje się z lampką czerwonego wina.
Jak podawać?
Podawać z makaronem (najlepiej penne). Polać makaron przygotowanym sosem, bądź wymieszać makaron i sos w oddzielnym naczyniu, a następnie przełożyć porcję na talerz. Jeśli ktoś lubi natkę pietruszki - polecam posypać po wierzchu natką.Danie wspaniale komponuje się z lampką czerwonego wina.
Uwagi:
Danie bardzo proste i szybkie. Idealne wyjście na szybki, ale przy tym pyszny, obiad lub kolację.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Karolina |