Krem pomidorowy z bazylią

Przepis kulinarny

Składniki:

80 dag pomidorów z puszki,
oliwa z oliwek,
1 cebula,
1 łyżka masła,
1,5 szklanki śmietany 30%,
3 żółtka,
1/2 szklanka dżinu,
pęczek świeżej bazylii,
sól,
pieprz,
cukier (jak kto lubi).

Jak przyrządzić?

Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Zeszklić na oliwie z dodatkiem masła. Dodać pomidory z puszki. Całość poddusić i zmiksować na gładki krem. Śmietanę roztrzepać z żółtkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (może być bez). Wlać do zmiksowanego kremu razem z dżinem. Wymieszać.Listki bazylii przełożyć do blendera. Dodać 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Zmiksować na jednolitą masę. Gorącą zupę krem przełożyć do kokilek (miseczek). Udekorować bazyliowym sosem i listkiem bazylii.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Trudnośćprosty
AutorMati

Krem pomidorowy z bazylią: Podobne przepisy

Krem pomidorowy z bazylią: wypróbuj również

Powiązane Tematy