Składniki:
80 dag pomidorów z puszki,
oliwa z oliwek,
1 cebula,
1 łyżka masła,
1,5 szklanki śmietany 30%,
3 żółtka,
1/2 szklanka dżinu,
pęczek świeżej bazylii,
sól,
pieprz,
cukier (jak kto lubi).
Jak przyrządzić?
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Zeszklić na oliwie z dodatkiem masła. Dodać pomidory z puszki. Całość poddusić i zmiksować na gładki krem. Śmietanę roztrzepać z żółtkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (może być bez). Wlać do zmiksowanego kremu razem z dżinem. Wymieszać.Listki bazylii przełożyć do blendera. Dodać 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Zmiksować na jednolitą masę. Gorącą zupę krem przełożyć do kokilek (miseczek). Udekorować bazyliowym sosem i listkiem bazylii.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Mati |