Składniki:
40 dkg soi,
3 ząbki czosnku,
1 jajko,
2 łyżki utartego żółtego sera,
10dkg cebuli,
1 łyżka oleju,
3 łyżki bułki tartej,
5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki,
pieprz,
ostra sproszkowana papryka lub przyprawa chilli,
tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
Soję przebrać, opłukać, zalać ostudzoną przegotowaną wodą, pozostawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której była namoczona. Ostudzić. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce. Cebulę, czosnek obrać, opłukać, posiekać oddzielnie. Cebulę lekko zrumienić. Do masy sojowej dodać jajko, czosnek, zrumienioną cebulę, utarty ser i posiekaną pietruszkę. Wymieszać dokładnie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Formować owalne kotleciki, otoczyć je w bułce tartej. Smażyć na patelni. Podawać z dodatkiem sosów i surówek.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ewappp |