Składniki:
szczypiorek (pęczek), zielona pietruszka (pęczek), świeży tymianek (pęczek), sok z 2 zielonych cytryn (limonki), 50 ml olej jadalny, czosnek 2 ząbki, sol, pieprz.
Jak przyrządzić?
Drobno posiekać: pęczek szczypiorku, pęczek pietruszki, włożyć te składniki najlepiej do słoika ok. 1/2 litra zamykanego. Do powyższych składników dodać świeże liście z pęczku tymianku, dodać rozgnieciony czosnek (wyjąć przedtem rdzeń), dobrze wymieszać te składniki w słoiku łyżeczka dodając ok. 1 łyżkę stołową wody. Posolić, tak żeby było czuć sól (nie przesolić), wycisnąć do tej preparacji sok z cytryny, wymieszać, lekko popieprzyć dodać olej, zamknąć słoik i dobrze wszystkim wstrząsnąć (jak przygotowując koktajl). Sprawdzić czy wystarczająco soli? Tutaj na Antylach dodaje się jeszcze tzw. piment (ostra świeża paprykę, która dodaje smaku całości). Można robić też bez tego. Gotowy sos wstawić do lodówki i podawać z pieczonymi potrawami z grilla.
Potrzebne przybory:
Nóż, słoik.
Jak podawać?
Ryby z grilla, pieczone mięsa z grilla, surowe sałatki warzywne. Smacznego.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Autor | Yourek |