Składniki:
makaron cannelloni x2,
FARSZ:
1kg. mięsa mielonego, mrożony szpinak, cebula, czosnek, ser żółty, mozzarella, jajko, parmezan, przyprawy (do mięsa mielonego, sól, pieprz, oregano, bazylia, i jakie tam macie pod ręką), olej.
SOS:
2x pomidorów w puszce, czosnek, cebula, sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia, jak ktoś ma to mogą też być pomidory suszone, olej.
Jak przyrządzić?
Najpierw wstawiamy sos (jak będzie się gotował na wolnym ogniu ok. 2h to będzie dużo lepszy:)). Do garnka wlewamy pomidory w puszcze ewentualnie dodajemy też kilka pomidorów suszonych, kilka rozgniecionych ząbków czosnku. (Jeżeli ktoś nie ma blendera to drobniutko posiekać czosnek i suszone pomidory) i czekamy aż woda z pomidorów troszkę odparuje i znów dolewamy troszkę wody, dodajemy podsmażoną cebulkę, przyprawy i znowu czekamy aż sos odparuje. I jeszcze raz trochę wody z dodatkiem ok. 0,5 szklanki oleju (lub oliwy). Na koniec miksujemy blenderem (jak ktoś nie ma to nawet tłuczkiem do ziemniaków). Sos może być rzadszy bo musi przykryć cały makaron w naczyniu żaroodpornym a przy pieczeniu i tak fajnie zgęstnieje.
Farsz:
Mięso mielone podsmażamy ze wszystkimi przyprawami (oczywiście próbujemy żeby w smaku nam odpowiadało), dodajemy podsmażoną cebulkę pokrojoną w kostkę (cebuli także według gustu), czosnek (posiekany lub zmielony praską- nawet pół główki). Jak mięsko sie usmaży dodajemy zblanszowany szpinak i z 5 łyżek sosu. (mrożony wkładamy do wrzątku z lekko osoloną wodą, jak się rozmrozi we wrzątku to trzeba go odcisnąć w drobniutkim sitku lub ściereczce). Po wymieszaniu studzimy. Po ostudzeniu dajemy ser żółty (nie duża kostka) i mozzarellę pokrojone w drobną kosteczkę, jajko i mieszamy. Farsz nakładamy do surowego makaronu i układamy w naczyniu lub na blaszce (jeżeli pieczemy na blaszce to musi być przykryta folią aluminiową), każdą warstwę smarujemy sosem (dość grubo żeby przykrył makaron), posypujemy tartym parmezanem i pieczemy tak żeby makaron był miękki.
Uwagi:
Oczywiście w trakcie przyrządzania potrawy trzeba próbować wedle gusta. To jest porcja dla 5 osób, żeby się porządnie najadły.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Autor | syllwia82 |