Składniki:
makaron (duże muszle) - 1 op, ryba mieszana ok 40 dkg, jajko ugotowane na twardo, pieczarki - 10 dkg, dymka - 1 pęczek, włoszczyzna - 1 op., sól, pieprz, ząbek czosnku, natka pietruszki, masło - 10g.
Jak przyrządzić?
Makaron duże muszle gotujemy w osolonej wodzie dokładnie według przepisu tak aby był al dente.W garnku gotujemy wywar na włoszczyźnie, pod koniec gotowania dodajemy rybę tak aby czas gotowania ryby nie przekroczył 10-12 minut. W czasie gotowania wywaru na patelni obsmażamy na maśle oczyszczone pokrojone drobno pieczarki razem z pokrojoną drobniutko dymką. Po ugotowaniu wywar przecedzamy, jeśli do gotowania użyliśmy tusz rybnych oddzielamy ości i rozdrabniamy mięso ryb rozgniatając je widelcem, Rozdrobnione mięso mieszamy z przesmażonymi pieczarkami, posiekanym jajkiem oraz posiekaną natką pietruszki i ząbkiem czosnku przepuszczonym przez praskę (zamiast natki pietruszki można użyć pęczek koperku wg upodobań). Tak przygotowaną masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wypełniamy muszle makaronu i układamy w naczyniu przeznaczonym do zalania galaretą. Z bulionu warzywno rybnego przygotowujemy galaretę na bazie żelatyny i zalewamy nadziewane muszle. Galaretę można przybrać groszkiem konserwowym, pokrojoną marchewką z wywaru i ewentualnie plasterkami cytryny (cytryny obrać ze skórki gdyż galareta może zrobić się gorzka.)
Potrzebne przybory:
Garnek do gotowania, patelnia, prasa do czosnku, sito do przecedzenia wywaru.
Jak podawać?
Podajemy jak każdą rybę w galarecie, ja uwielbiam z chrzanem śmietankowym.
Uwagi:
Wywar gotować jak rosół mięsny, czyli na bardzo wolnym ogniu po dodaniu mięsa ryb tak aby nie zmętniał zbytnio co da nam klarowną galaretę. Doprawienie masy innymi przyprawami dostępnymi na rynku jest uzależniona od upodobań. Nie należy żałować przypraw gdyż niedoprawiona masa będzie mdła. Ja często używam dodatkowo pieprzu ziołowego i ostrej papryki.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | zetor |