Składniki:
40 dag małych ziemniaków, 1 pęczek młodych marchewek, 2 pęczki dymki, 15 dag strączków zielonego groszku, 1 pęczek natki, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 50 dag filetów z mintaja, sok z 1 cytryny, 2 łyżki oleju, po 200 ml białego wina i kremówki, 1 łyżeczka bulionu w proszku.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach (ok. 20 min). Warzywa oczyścić i opłukać. Marchewki pokroić w cienkie półplasterki, dymki na kawałki, strączki groszku na połówki. Natkę posiekać, wymieszać z masłem i mąką. Zagnieść na jednolitą masę i odłożyć do lodówki. Marchewki, groszek i dymki chwilę gotować w osolonej wodzie (2-3 min). Odcedzić, osączyć. Rybę umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Posolić, skropić sokiem z cytryny i panierować w mącę. Ziemniaki odcedzić, obrać i pokroić na połówki. Podsmażyć na łyżce oleju. Na pozostałym oleju usmażyć rybę.Odłożyć filety na talerz. Do tłuszczu ze smażenia dodać wino oraz bulion i zagotować. Wlać śmietanę, ponownie zagotować, dodać zagniecioną z masłem mąkę. Gotować jeszcze chwilę. Do sosu włożyć ziemniaki, rybę i resztę warzyw, podgrzać. Przed podaniem udekorować natką pietruszki. Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Autor | Polonistka88 |