Składniki:
0,8 -1,0 kg filetów z ryb, marchewki 2szt, pietruszka 1 szt, por 1szt, cebula czerwona 1 szt, kawałek selera, pasta paprykowa węgierska, sól, pieprz, oliwa z oliwek, natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek około dwóch trzech łyżek stołowych, na rozgrzana oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i pora, smażymy aż cebula i por się lekko zrumienią, podsmażoną cebulę i pora podlewamy 2 - 2,5 litra wody, dodajemy obraną włoszczyznę i gotujemy wszystko do miękkości doprawiając solą i pieprzem, po ugotowaniu warzyw wyjmujemy je i część marchewki rozgniatamy widelcem, dodajemy do bulionu, kroimy fileta rybnego w dosyć duże kawałki, ale takie aby zmieściły się na raz do ust, wrzucamy do wywaru warzywnego, doprawiamy pastą paprykową w zależności od preferencji ostrości zupy, gotujemy jeszcze 10 min. i gotowe.
Potrzebne przybory:
Ewentualnie sito do przecedzenia wywaru.
Jak podawać?
Z pieczywem białym - najlepiej bagietką, zupa posypana posiekaną natką pietruszki.
Uwagi:
Dla podniesienia walorów smakowych można dodać do bulionu części ryb, które filetowaliśmy, np. łby, ale przed przystąpienie do końcowej fazy gotowania wywar należy przecedzić.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | zetor |