Składniki:
5 dużych cebul, koncentrat pomidorowy, trzy łyżki oliwy, wywar warzywny lub rosół (ale wtedy zupa będzie dość tłusta), (ja dodaję też taką krojoną włoszczyznę mrożoną w niewielkiej ilości), łyżka mąki, szklanka białego wytrawnego wina, tarta mozzarella, gouda lub inny ser, plus parmezan. Przyprawy: bazylia, pieprz, zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Gotujemy wywar warzywny na włoszczyźnie lub lekki rosół, cebulę dusimy na oliwie (pokrojona oczywiście) 20-30 minut. Dodajemy sól, pieprz, bazylię. Musi się zeszklić na złoto, lecz broń Boże nie może się przypalić. Trzeba ja często podlewać winem lub bulionem. Musi być złota, szklista i mięciutka. Gdy jest miękka, podsypujemy ją łyżką maki (dla zagęszczenia), dusimy jeszcze z minutę i całość wlewamy do bulionu-wywaru-rosołu. Przyprawiamy albo bazylią, albo ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą i czym lubicie, gotujemy około 20 minut, aż uzyskacie smak, który Was zadowoli. Ja na koniec gotowania dodaję mały koncentrat pomidorowy, ale można zrobić przejrzystą zupę na wywarze. Można podawać z kawałkami cebuli albo zmiksować na krem.Ja podaję zawsze w bulionówkach, posypane dużą ilością sera, do tego jak ktoś lubi grzanki Mamuta albo grzanki czosnkowe. Takiej zapiekanej w piekarniku z kromką chleba nie lubię, niech ja Francuzi sobie jedzą.
Jak podawać?
W bulionówkach, ładnych miseczkach, byleby było wykwintnie.
Uwagi:
Smacznego!!!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Haneczka40tka |