Składniki:
Pierś z kurczaka, paczka mrożonej "mieszanki chińskiej", dwie kostki rosołowe, makaron ryżowy TAO TAO, olej sezamowy TAO TAO, sos sojowy, przyprawa do kuchni chińskiej KAMIS, przyprawa pięć smaków KAMIS, VEGETA, sos seczuański TAO TAO w słoiczku.
Jak przyrządzić?
Do 2,5l gotującej się wody wrzucamy całą pierś, kostki rosołowe, ok 3/4 paczki mieszanki chińskiej. Gotujemy. Dodajemy łyżkę oleju sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę przyprawy chińskiej, łyżkę przyprawy pięć smaków, łyżeczkę Vegety do smaku, łyżeczkę sosu seczuańskiego (uwaga bardzo ostry!). Gotujemy ok. 30 minut. Kiedy pierś będzie mięciutka wyjmujemy z zupy i lekko ostudzoną "szarpiemy" widelcem na cienkie "nitki". Tak poszarpanego kurczaka wrzucamy znowu do zupy. Gotujemy jeszcze ok 10 minut. Makaron ryżowy łamiemy i wrzucamy do miseczek. Zalewamy gorącą zupą. Czkamy ok 3 minuty aż zmięknie. SAMCZNEGO!
Uwagi:
Można dodać pół łyżeczki trawy cytrynowej. Wszystkie składniki są do kupienia w dobrych marketach na półce z chińskimi artykułami. Zachęcam do buszowania po półkach.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Porzeczka |