Składniki:
1 kg mięsnych żeberek, 1,5 kg ziemniaków, 2 duże cebule, olej, koncentrat pomidorowy, pieprz ziołowy, sól, papryka ostra, kolendra, rozmaryn, ziele angielskie, listek laurowy.
Potrzebne przybory:
piekarnik
Uwagi:
Żeberka kroimy na kawałki /jedna kostka z mięsem/. Przygotowujemy marynatę: 20 ml oleju, koncentrat pomidorowy, pieprz, papryka, rozmaryn. Smarujemy nią dokładnie żeberka, układamy ściśle w misce, zalewamy resztą marynaty, zostawiamy minimum na 4 godziny w lodówce. Obieramy ziemniaki i kroimy w talarki po ok 1,5 cm grubości. Wykładamy mięso razem z całą marynatą do brytfanki, dorzucamy ziemniaki, pokrojoną cebulę, ziele angielskie i listek. Solimy całość wg uznania. Mieszamy łopatką wszystkie składniki w brytfance, tak aby ziemniaki pokryły się marynatą z mięsa. Wkładamy do piekarnika 190 stopni, najlepiej z termoobiegiem na ok. 1,5 godziny. Zwracamy uwagę żeby danie nie przypaliło się od spodu, jeżeli tak zaczyna się dziać, przekładamy brytfannę o półkę wyżej i dolewamy odrobinę wody. Gdy mięso zacznie wyraźnie odchodzić od kości, wyjmujemy całość. Ja żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu wyrzucam wszystko razem na wielki durszlak na kilkadziesiąt sekund. Podajemy z sałatą na słodko.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | edek z fabryki kredek |