Składniki:
2 pomarańcze, 1 awokado, kiść zielonych winogron, pół paczki rodzynek.
Jak przyrządzić?
Pomarańcze obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i kroimy w kostkę. Awokado dzielimy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy. Każdą połówkę dzielimy na kolejne połówki i kroimy w cienkie (ale niezbyt) plasterki. Winogrona kroimy na pół. Wszystkie owoce mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy rodzynki, dla złamania smaku. Sałatka gotowa!
Jak podawać?
Jako deser najlepiej wygląda podana w szklanych pucharkach na wysokiej nóżce.
Uwagi:
Sałatkę można podawać jako uzupełnienie dania głównego (najlepiej pasuje do egzotycznie przygotowanego drobiu) albo jako przystawkę. Doskonale sprawdza się też jako deser. Wtedy można dodać ją do lodów albo bitej śmietany. Smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Agnieszka |