Składniki:
3-4 ziemniaki, boczek wędzony (plastry), 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 2-3 pomidory, brokuł, ser żółty, śmietanka uht 12%, 2-3 ząbki, czosnku, 1 cebula, majonez, tymianek, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Układamy je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym (warstwa ziemniaków, na to kilka plasterków czosnku i troszeczkę śmietanki, wcześniej soląc ziemniaki). Układamy warstwy, aż do wyczerpania ziemniaków. Układamy na tej warstwie ziemniaków plastry boczku. Na patelni szklimy cebulę (pokrojoną w ćwierć plastry), układamy ją na warstwie boczku. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski (najlepiej lekko roztłuc ją).Przyprawiamy ją solą, pieprzem oraz tymiankiem i kładziemy na warstwie cebuli. Pomidory sparzymy i obieramy ze skórki (kroimy w plastry, solimy). Kładziemy na piersi. Na warstwie pomidorów rozprowadzamy majonez. Wszystko wstawiamy pod przykryciem do piekarnika na 45 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie dodajemy brokuł i na wierzch starty żółty ser. Pieczemy jeszcze 10-15 minut.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | DCI |