Składniki:
0,5 kg płatów z łososia, włoszczyzna mrożona, 5 cebul, 2-3 pory, 1 puszka pomidorów pelati (obranych), 1 szklanka mleka, 4-5 obranych ziemniaków pokrojonych w kostkę śmietana do zup 18%, pęczek koperku, 3-4 łyż oleju, sól, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
1,5 l wody gotujemy razem z włoszczyzną - 5 min.Na patelni z olejem zeszklić pokrojone pory oraz cebulę, wrzucić do gotującej się wody z włoszczyzną i ziemniakami. Gotować 3 min, wrzucić płat łososia (ze skórą)i gotować kolejne 5 min. Łyżką cedzakową wyjmujemy łososia na płaski talerz. Oddzielamy mięso od skóry. Wrzucamy rozdrobnionego łososia do garnka z warzywami, dodajemy pomidory, szklankę mleka i gotujemy 3 min. Odstawiamy z ognia. Zupę miksujemy, solimy i pieprzymy do smaku.
Jak podawać?
Podajemy w kokilkach lub talerzach z kleksami śmietany. Smacznego!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 16 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Super Babcia |