Aromatyczne ciasteczka z babciną konfiturą

Przepis kulinarny

Składniki:

200 g mąki1 żółtko75 g cukru waniliowego125 g masłaskórka z cytrynyok. 5 łyżek domowej konfitury

Jak przyrządzić?

Mąkę, żółtko, cukier waniliowy, masło oraz skórkę z cytryny zagnieść na gładkie ciasto. W tej konsystencji pozostawić przykryte folią w lodówce na około pół godziny. Następnie rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i wyciąć (za pomocą szklanki) około 50 kółeczek o średnicy mniej więcej 5 cm. W połowie powstałych okrągłych kawałeczków powycinać (za pomocą małych foremek lub nożyka) różne kształty, np. serduszka. Ciasteczka ułożyć na osobnych blachach, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza (termo obieg: 150 stopni) przez 10-12 minut. W tym czasie delikatnie podgrzać konfiturę i posmarować nią wszystkie ciastka,następnie poskładać je tak, by każe miało cały (okrągły) spód oraz wierzch z wyciętym serduszkiem. Wypełnić ciasteczka resztą konfitury i ułożyć na półmisku, czekając aż ostygną. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Potrzebne przybory:

Papier do pieczenia (np. Paclan).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćprosty
AutorKarolina

Aromatyczne ciasteczka z babciną konfiturą: Podobne przepisy

Aromatyczne ciasteczka z babciną konfiturą: wypróbuj również

Powiązane Tematy