Składniki:
ryba (jaką lubicie najlepiej bez ości).
do sosu:
10 średnich pieczarek, 1 cebula, bulion rybny z kostki (może być warzywny), kieliszek (50ml) białego słodkiego wina, 30-40ml słodkiej śmietanki 18% lub wyżej, biała zasmażka (około 2-3 łyżek).
Jak przyrządzić?
Ryba: Usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony trzymać około 3 minuty (aż będzie miała złoty kolor), wstawić na 4 minuty do rozgrzanego piekarnika.
Sos: Cebulę pokroić paski, pieczarki w plastry. Podsmażyć na oleju, zalać winem. Wino odparować, dodać bulion. Chwile pogotować i dodać zasmażkę. Poczekać aż zgęstnieje. Przelać do innego rondla i dodać śmietankę. Doprawić według uznania.
Jak podawać?
Podawać z sałatą lodową polaną winegretem mogą być frytki lub pure z ziemniaków.
Uwagi:
Sos przelewamy aby nie ściemniał. Koszt tej potrawy zależy od tego, jaką rybę kupimy, jeżeli będzie to sola, koszt będzie droższy (ale warto).
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Zuzanna Ł. |