Składniki:
2 pory, 1 puszka kukurydzy (425 ml), 25 dag śmietany (18%), 1 szklanka rosołu (instant), 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżki suszonego tymianku, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Naleśniki zrobić według własnego przepisu i upodobań. Pory umyć, pokroić w talarki. Kukurydzę osączyć na sitku. Na patelni rozgrzać olej, smażyć pory 8 min (często mieszając). Kukurydzę wrzucić do porów na patelni, podsmażyć. Zalać rosołem, wymieszać i zagotować na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w śmietanie, wlać do warzyw. Całość wymieszać i doprawić (należy uważać aby śmietana się nie zważyła). Farsz nałożyć na naleśniki i smacznego! :)
Jak podawać?
Potrawa smakuje najlepiej na gorąco (naleśniki robię wcześniej a przed podaniem podgrzewam parę sekund na suchej patelni, bez oleju!).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | nataszka-servus |