Składniki:
jajka, mąka (np. Szymanowska), cukier i ew. jabłka - ilość zależy od ilości jajek: jak 5 jajek to 10 łyżek mąki (po 2 łyżki na jajko) i 5 łyżek cukru (1łyżka na jajko).
Jak przyrządzić?
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na pianę. Do żółtek dodajemy cukier i mieszamy jak na kogel mogel (można mikserem), następnie dodajemy mąkę do żółtek, a na koniec dodajemy ubitą pianę i dokładnie mieszamy, następnie można obrać jabłka i cieniutko pokroić w plasterki, wymieszać i smażyć na oleju.
Jak podawać?
podawać z cukrem pudrem, jeśli pieczemy bez jabłek (też pycha) to można polać sosem owocowym lub jeść z dżemem.
Uwagi:
Można dodać szczyptę proszku do pieczenia - ale nie koniecznie!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | zależy od wielkości placków |
Autor | beata |