Składniki:
100g tłuszczu, 75g cukru, 2 jajka, 60g mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 100g orzechów włoskich /laskowych/ mieszanych, drobno pokrojonych.
Jak przyrządzić?
Ucieramy tłuszcz z cukrem, do uzyskania konsystencji w której cukier się rozpuści i nie czujemy już kryształków przy kosztowaniu. Dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na samym końcu dodajemy orzechy, mieszając już ręcznie, np. drewnianą łyżką. Pieczemy w podłużnej "babkowej" formie, w 175st bez termoobiegu, 165st z termoobiegiem, około 1 godzinę. Podajemy polane polewą czekoladową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | PatuU ;) |