Składniki:
Słoiczek koncentratu pomidorowego, ketchup, małe ostre papryczki, kostka warzywna, musztarda, oregano, masło, woda, sól, pieprz, cynamon, cukier, chili, pomidory, pieczarki, szynka, kiełbasa, cebula, czosnek, czerwona słodka papryka, ew. por.
Jak przyrządzić?
Do miski wkładamy 4 łyżki stołowe koncentratu. Dodajemy półtorej łyki ketchupu. Wkruszamy jedną kostkę. Wsypujemy oregano wg. uznania. Dodajemy szczyptę chili (jeśli się chce można więcej, ale trzeba uważać bo małe papryczki same w sobie są ostra, ja dodaje chili dosłownie szczyptę). Szczyptę cynamonu, cukru. Trochę soli i pieprzu. Wyciskamy 2 ząbki czosnku. Wlewamy trochę wody.Dodajemy 1/3 małej łyżeczki musztardy. Mieszamy wszystko razem. Kroimy pomidory, paprykę, pieczarki, cebule, szynkę, kiełbasę w kostkę. W rondlu rozpuszczamy ok. 2 łyżek masła. Wrzucamy paprykę, pieczarki i cebulę. Wlewamy trochę wody.Przykrywamy. Czekamy, jakieś 75s. Podnosimy pokrywkę. Mieszamy. Dolewamy jeszcze trochę wody. Dodajemy pomidory. Przykrywamy. Czekamy jakąś minutę. Gdy warzywa są już miękkie wkładamy szynkę i kiełbasę. Dodajemy trochę pieprzu i soli.Wlewamy jeszcze trochę wody, wina lub piwa. Czekamy, aż płyn lekko odparuje i zgęstnieje. Dodajemy "sos pomidorowy" do mięsa i warzyw. Mieszamy, aż wszystko się połączy. Chwile gotujemy i gotowe.
Jak podawać?
Z makaronem.
Uwagi:
Lubię ten sos bo jest ostry i prosty do zrobienia. W sumie można się nim najeść nawet be makaronu. Proporcje ketchupu, koncentratu i musztardy zależą od tego na ile osób to ma być.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Miruku |