Składniki:
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500g;
jedno opakowanie makaronu spaghetti - 500g;
puszka pomidorów bez skórki - 300g;
8-10 małych pieczarek;
2 duże cebule;
5-6 ząbków czosnku;
100ml oliwy z oliwek;
kieliszek wytrawnego czerwonego wina;
łyżeczka cukru;
sól;
oregano, bazylia, tymianek;
pieprz czarny grubo zmielony;
starty parmezan;
świeża bazylia do przybrania.
Jak przyrządzić?
Na dużej patelni średnio rozgrzaną oliwę aromatyzujemy 2 ząbkami czosnku, po paru minutach, gdy oliwa nabierze temperatury, czosnek wyjmujemy i nakładamy lekko osolone mięso. Smażymy przez ok. 10-15 minut, aż nabierze koloru i intensywnie mieszamy w trakcie żeby je rozdrobnić (to ze sklepu często ma duże grudki). Pod koniec smażenia wlewamy kieliszek wina.W tym czasie na osobnej patelni smażymy na pozostałej oliwie drobno posiekaną cebulę, resztę czosnku (również drobno posiekanego) i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Czekamy aż cebula się zeszkli a pieczarki przestaną być surowe.Następnie cebulę z pieczarkami dorzucamy do mięsa i całość dusimy chwilę żeby smaki "się przeszły".Do powstałej mieszaniny wlewamy uprzednio rozgniecione pomidory z puszki, posypujemy łyżeczką cukru (dobrze równoważy smaki), dodajemy zioła (nie żałować!), pieprz i całość mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu około 20-30 minut (jeśli wolimy sos gęstszy to bez przykrycia żeby odparowywało). Pod koniec sos próbujemy i ewentualnie solimy do smaku.Makaron gotujemy al dente, hartujemy.
Potrzebne przybory:
Patelnia, drewniana łyżka, garnek, durszlak, deska do krojenia, nóż, ew. łyżka.
Jak podawać?
Makaron wykładamy na talerze, polewamy obficie sosem, posypujemy parmezanem i przyozdabiamy listkami świeżej bazylii.
Uwagi:
Sos możemy wzbogacić włoszczyzną, czarnymi oliwkami lub boczkiem, mile widziana własna inicjatywa. Ja proponuję pod koniec duszenia dodać dwie łyżki śmietany, sos stanie się bardziej spójny i sycący. Sos bolognese znakomicie nadaję się do lasagne, a także do innych rodzajów makaronu (np. penne).Z podanego przepisu wychodzi porządny obiad dla 4 osób
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Jasio |