Składniki:
4 kotlety schabowe mogą być z kością,
1/2 opakowanie marchewki mini (mrożonka),
2 cebule,
1 duże jabłko,
1 łyżeczka curry,
8 suszonych śliwek kalifornijskich,
sól, pieprz, olej.
Jak przyrządzić?
Najpierw zalewamy śliwki około 1/2 szklanki wrzątku odstawiamy. Kotlety lekko rozbijamy i przyprawiamy wedle uznania (sól, pieprz i zioła). Jabłko i cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę.Na dno rondla w którym będziemy dusić mięso wysypujemy marchewkę. Na patelni obsmażamy na rumiano mięso a następnie układamy na marchewce. Na oleju ze smażenia rumienimy cebulę z jabłkami dodając do nich curry oraz śliwki razem z zalewą (można je wcześniej pokroić na drobne kawałki)następnie wylewamy to wszystko na mięso tak by było dobrze przykryte. przyprawiamy. Przykrywamy i dusimy do miękkości ok 60 czasem mniej minut.
Potrzebne przybory:
Dość szeroki rondel.
Jak podawać?
Z ryżem smakuje wybornie ale ziemniaki też nie są złe :o)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 9 zł |
Autor | Lillith |