Składniki:
Ciasto:
3,5 szkl. mąki,
4 żółtka,
1 łyżka smalcu,
1 łyżka masła,
1 kostka margaryny,
3 garście cukru,
2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy.
Mak:
40 dag maku sparzyć i zemleć 3 razy,
4 jajka,
1 szkl. cukru,
1/2 kostki margaryny,
olejek migdałowy,
rodzynki,
1 łyżka miodu.
Ciasto orzechowe:
6 jajek,
20 dag cukru,
20 dag mielonych orzechów,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Ciasto:Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część do zamrażarki. Mak:Ucierać lub smażyć.Ciasto orzechowe:Żółtka utrzeć z cukrem, dodać orzechy ubite białka i proszek do pieczenia.Wykonanie:Ciasto - dżem, powidła - mak - ciasto orzechowe - ciasto tarte z zamrażarki.
Potrzebne przybory:
Stolnica, wałek, garnek, mikser, miska, trzepaczka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 65 min. |
Trudność | średni |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Ala |