Składniki:
Ciasto: 180 g masła, 1 szklanka białego cukru, czubata łyżka kakao, 2 jajka, 1 szklanka mąki. Masa serowa: 2 opakowania (2 x 250 g) sera Philadelphia firmy Kraft (w temperaturze pokojowej), 2 jajka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2/3 szklanki białego cukru.
Jak przyrządzić?
Ciasto: W średniej wielkości rondelku rozpuścić masło (nie gotować). Dodać kakao, cukier i wymieszać łyżką. Gdy masa trochę przestygnie, dodać jajka i mąkę. Wymieszać dobrze i równą warstwą wylać ciasto na przygotowaną blachę. Pozostawić w rondelku 2 lub 3 łyżki ciasta do dekoracji. Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową włożyć do miski i zmiksować ręcznym mikserem na jednolitą masę. Wylać masę równą warstwą na ciasto na blasze. Dekoracja:Pozostawione w rondelku 2-3 łyżki ciasta rozlać na górze, tak aby powstały w miarę równe pasy (5-6 pasów). Odwrotną stroną łyżki delikatnie "pokroić" ciasto po wierzchu na przemian w górę i w dół. Powstaje ozdobna mozaika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut.
Uwagi:
Można do ciasta dodać proszek do pieczenia lub sodę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 65 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Lidia |