Składniki:
1 kg płatów filetów (najlepiej mintaj), 4 średnie cebule, 1 słoik ogórków konserwowych, 1 słoik papryki konserwowej, mąka, jajo, sól. Zalewa: 2 szkl. wody, 1/2 szkl. oleju, 1 mały koncentrat (np. Łowicz), 4 łyżki keczupu, 3 łyżki octu, 2 łyżki cukru, sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Cebulę, ogórki i paprykę pokroić w drobną kostkę i wymieszać razem. Rybę usmażyć w cieście naleśnikowym lub tylko w jaju i mące, oczywiście wcześniej ją posolić. Ja robię w jaju i mące. Warzywa i rybę układać na przemian, najlepiej w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Zrobić zalewę: wodę zagotować, resztę składników potrzebnych do zalewy włożyć do wody i gotować 3 min. Ryby zalać gorącą zalewą. Jeżeli ryba "wpije" zalewę, można dorobić. Smacznego!
Potrzebne przybory:
patelnia, naczynie żaroodporne, mała miska, talerzyki
Jak podawać?
Na zimno.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | cindy |