Składniki:
Krewetki w lekko solonej zalewie, cebula, papryka chili, zwykła, pomidor, czosnek, ananas, mięso - najlepiej szynka, wino półsłodkie, pieprz, sól, przyprawa do mięsa duszonego, ryż.
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w kostkę i wrzucić na gotującą się wodę, osobno ugotować ryż. Gdy mięso się już odpowiednio ugotuje, dodać warzywa i ananasa pokrojone w paski, zalać połową szklanki wina i dodawać przyprawy, mieszając. Całość gotować do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Dodać krewetki. Zupa powinna być ostra.
Jak podawać?
Pięknie wygląda podana w chińskich miseczkach.
Uwagi:
Mięso przed ugotowaniem trzeba dobrze przemyć, wcześniej pokrojone warzywa najlepiej, aby leżały w naczyniu, w którym jest odrobina wina, powinny nasiąknąć aromatem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Czort |