Składniki:
4 małe filety z piersi kurczaka (po ok. 10-15 dag), 1 duża cebula, 5-6 łyżek keczupu, 1 łyżka musztardy miodowej (niekoniecznie), 1 łyżka miodu, 2 łyżki oleju, suszone oregano, sól, pieprz, mielona papryka, rozmaryn.
Jak przyrządzić?
Każdą pierś naciąć w poprzek (od góry, robimy niewielkie kieszonki). W nacięcia nasypać oregano i włożyć plaster cebuli. Wymieszać keczup, musztardę, olej i miód, doprawić przyprawami (sól, pieprz, rozmaryn i papryka) i posmarować porcje mięsa. Odstawić na godzinę. Ułożyć na posmarowanej olejem blasze i piec około 25 minut. W trakcie pieczenia odwracać mięso, można je jeszcze raz posmarować marynatą.
Uwagi:
Do marynaty można dodać rozgnieciony czosnek.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Penelopa |