Składniki:
300 g mąki, sól (szczypta lub więcej, jak kto woli), 1 płaska łyżeczka cukru (lub nie, bo ciasto wychodzi troszkę słodkawe), 1 proszek do pieczenia, 6 łyżek oliwy z oliwek (koniecznie oliwa), 175 ml zimnej wody, przecier pomidorowy, oregano, bazylia, ser żółty i inne dodatki według uznania.
Jak przyrządzić?
Składniki mieszamy razem i zagniatamy, wychodzi ciasto fajnie odchodzące od rąk, jest tak wolne, że naprawdę można je podrzucać w celu rozciągnięcia (ja zawsze robię na blaszkę wielkości placka, więc je rozwałkowuję). Po wyłożeniu na blaszkę wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut, następnie wyciągamy i kładziemy składniki, aby móc ją ponownie wsadzić na jeszcze 5-10 minut.
Potrzebne przybory:
miska, łyżka, szklanka, w przypadku rozwałkowywania wałek i stolnica lub większa deska przeznaczona do ciasta
Jak podawać?
Najlepiej na gorąco.
Uwagi:
Jest to przepis z opakowania pewnego proszku do pieczenia, który przywiozłam z Włoch. Długo szukałam ciasta, które by nie pochłaniało więcej mąki niż w przepisie i do tego było łatwe w rozwałkowaniu.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 duża |
Autor | ania*-* |