Składniki:
Pojedyncza pierś kurczaka, ząbek czosnku, cebula (lub mały por), 25 dag pieczarek, mała czerwona papryka, puszka pomidorów (najlepiej krojonych, jeśli są w całości, to rozdrobnić), parę marchewek i pietruszek, olej (oliwa bądź masło - według uznania) do smażenia, przyprawy: warzywko, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, majeranek; śmietana (wg uznania - nie trzeba dodać - może być kwaśna lub słodka, jak kto woli), mąka do zagęszczenia.
Jak przyrządzić?
Na patelnię dajemy łyżeczkę masła, roztapiamy i wrzucamy drobno posiekany ząbek czosnku i cebulę (bądź por), a następnie pieczarki pokrojone wg uznania. Posypujemy to odrobiną warzywka i podsmażamy do zmniejszenia objętości pieczarek. Przesypujemy to do miseczki, a na patelnię lejemy trochę oleju i smażymy pierś kurczaka pokrojoną w kostkę i posypujemy warzywkiem, pieprzem, papryką słodką. Do zarumieniownego mięsa dodajemy wcześniej przygotowane pieczarki, pokrojoną paprykę, marchewkę, pietruszkę i pomidory z puszki. Całość dusimy do miękkości mięsa (warzywa, szczególnie marchewka i pietruszka, będą trochę chrupiące). Doprawiamy wymienionymi przyprawami. Zagęszczamy mąką, a dla smaku polecam dodać trochę śmietany. Podajemy z makaronem (niekoniecznie długim). Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | Olusia |