Składniki:
40 dag piersi indyka, 20 dag chudego wędzonego boczku, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, po 4 łyżki sosu sojowego i octu winnego, 12 dużych pieczarek, przyprawa do mięs, sól, pieprz (z młynka), trochę oleju, ewentualnie kilka listków świeżych ziół do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w drobną kostkę. Boczek również pokrój w kostkę. Cebule obierz, posiekaj. Mocno rozgrzej olej na patelni, podsmaż na nim mięso z boczkiem i cebulą, dodaj przyprawę do mięs, wymieszaj. Pieczarki oczyść, trzonki wytnij, pokrój w kostkę. Ocet, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj. Sos przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj do mięsa, wrzuć posiekane trzonki pieczarek, smaż jeszcze kilka minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Kapelusze pieczarek wypełnij przygotowanym farszem mięsnym. Tacki aluminiowe posmaruj olejem, umieść na nich faszerowane pieczarki. Skrop sosem. Całość ustaw na rozgrzanym grillu, upiecz na złoty kolor. Podawaj na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Autor | Basia |