Składniki:
Ciasto: kostka masła roślinnego, 6 jaj, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru, cukier waniliowy, olejek rumowy, 2 łyżki kakao, 2 łyżki proszku do pieczenia, owoce z kompotu lub świeże. Krem: kostka margaryny, pół litra mleka, pół szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Utrzeć masło z cukrem, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszać z proszkiem i ubitą na sztywno pianą. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę. Do drugiej dodać kakao i dwie łyżki wody, po czym wyłożyć na jasną część ciasta. Na wierzchu dość gęsto rozłożyć owoce i piec około 45 min. Z mleka i cukru ugotować budyń, ostudzony dodawać do margaryny. Gdy ciasto ostygnie, nałożyć krem i polać polewą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Lucynka |