Składniki:
2-3 jajka, 2 cukry waniliowe, 2 szklanki mąki, mleko 1 szklanka, 1/3 kostki masła.
Jak przyrządzić?
Żółtka ucieramy mikserem wraz z cukrem waniliowym, dodajemy po trochu mąki i mleka na przemian. W garnuszku roztapiamy tłuszcz i czekamy, aż ostygnie, dodajemy do reszty ciasta. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka. Mieszamy delikatnie łyżką. Białka mają pływać w cieście. To nadaje gofrom puszystość podczas pieczenia.
Potrzebne przybory:
mikser
Uwagi:
Gofrownicę radzę smarować olejem za każdym razem. Pędzel będzie w tym pomocny. Pamiętaj, aby nie łączyć żółtek z ciastem. Dzięki temu gofry będą rosły jak po użyciu proszku do pieczenia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Lusi |