Składniki:
4 szkl. mąki, 1 margaryna, 1 jajko, 1 śmietana kwaśna mała, kostka drożdży (8 dag), nadzienie według uznania - najlepsze są powidła śliwkowe.
Jak przyrządzić?
Rozpuścić drożdże z łyżką cukru (rozdrobnić i zasypać cukrem), zostawić w ciepłym miejscu, niech trochę wyrosną. Mąkę przesiać do miski, wkroić miękką margarynę, posiekać. Dodać jajo, drożdże i niecałą śmietanę (aby ciasto się nie kleiło). Zagnieść ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, rozwałkować na kształt koła na grubość ok. 2 mm. Koło rozciąć na 8 trójkątów (najpierw na połowę, potem jeszcze raz itd.). Mogą być różnej wielkości. Ja wałkuję koła o średnicy ok. 20 cm. Następnie na szerszą część trójkąta nałożyć powidła (najlepiej pół małej łyżeczki) i zwijać w rulon do końca wąskiego i zagiąć w pałąk (ma to wyglądać dosłownie jak rogal). Uważać, aby powidła nie wypływały, bo potem będą się przypalać na blaszce. Smarować blaszkę margaryną, układać rogaliki i piec w 150 stopniach 15-20 min. Mają być zarumienione. Posmarować lukrem.
Potrzebne przybory:
miski, blaszka, wałek, nóż, łyżeczka
Jak podawać?
Do kawy. Polecam też nadzienie - mleko skondensowane słodzone, gotowane w puszce ok. 3 godz.
Uwagi:
Pieką się szybko, więc trzeba uważać. Porcja spora.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | wymagający |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | cindy |