Składniki:
Spirytus, sok malinowy.
Jak przyrządzić?
Do kieliszka do wódki (50 ml) wlewamy do połowy spirytus, dolewamy do tego sok malinowy do 4/5 kieliszka, tak aby zostało trochę miejsca na powietrze. Sok malinowy jest gęsty, więc nie zmiesza się ze spirytusem. Tak przygotowany klieliszek z trunkiem podpalamy i przykrywamy szczelnie wewnętrzną stroną dłoni, tylko szybko, żeby obrzeża kieliszka się nie nagrzały. Powietrze między spirytusem a dłonią się wypala i kieliszek przysysa się do dłoni. Wtedy energicznie kozłujemy (potrząsamy dłonią z góry na dół, tak jakbyśmy kozłowali piłkę), tylko uważajmy, żeby za bardzo nie naprężyć dłoni lub jej nie zgiąć, bo wtedy kieliszek odpadnie. Gdy już spirytus się zmieszał z sokiem, odkliejamy kieliszek od dłoni, zlizujemy z dłoni sok, a kieliszek wypijamy na raz bez popity. Smakuje jak wściekły pies.
Potrzebne przybory:
kieliszek, zapalniczka lub zapałki
Uwagi:
Spirytus nie może być mocno schłodzony, bo słabo się pali.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | S.R. |