Składniki:
Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, troszkę proszku do pieczenia. Masa: banan (jak najbardziej prosty), troszkę wiśni z dżemu lub kompotu, 0,5 l kremówki, 2 łyżki cukru pudru, torebka cukru waniliowego, 2 łyżeczki żelatyny.
Jak przyrządzić?
Składniki na biszkopt ubić, wylać na blachę i upiec. Ubić śmietanę (ale nie do końca), dodać cukier waniliowy, cukier puder i dalej ubijać.Do powstałej masy dodać żelatynę (rozpuszczoną w 2 łyżkach letniej wody). Część masy odłożyć.Na upieczonym i wyjętym z blachy biszkopcie rozsmarować masę, położyć banana posypanego wiśniami i dokładnie zwinąć w rulonik. Potem roladę posmarować resztą masy.
Uwagi:
Gotowa rolada dobrze smakuje z polewą czekoladową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | monika666_1992 |