Składniki:
Szynka wędzona lub cienka chuda kiełbasa (około 8 plasterków), 2 pieczarki, świeże liście szpinaku (2 garście), 1 cebula, pomidorki koktajlowe (6 sztuk), świeży ogórek (7 3-milimetrowych plasterków), ćwiartka czerwonej papryki, 4 rzodkiewki, oliwa z oliwek, szczypiorek, sól, pieprz, może być również vegeta, zioła opcjonalnie.
Jak przyrządzić?
Plasterki kiełbasy kroimy w ćwiartki i podsmażamy na oliwie z oliwek. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do kiełbasy, chwilę razem dusimy. Cebulę kroimy w półkrążki i dodajemy do kiełbasy i pieczarek. Chwilę jeszcze podsmażamy, tak by cebula lekko zmiękła, ale żeby wciąż była lekko surowa. Dodajemy przyprawy do smaku wg uznania. Zdejmujemy z ognia. Liście szpinaku lekko rozrywamy na mniejsze części i wrzucamy do miski. Pozostałe warzywa również kroimy na mniejsze części i wrzucamy do szpinaku. Na koniec do pokrojonych warzyw dodajemy podsmażoną kiełbasę z pieczarkami i cebulą. Wszystkie składniki mieszamy.
Uwagi:
Sałatka jest sycąca i nie wymaga podawania do niej chleba. Jest świetna na lunch, ale również na kolację. Mięso, w tym przypadku kiełbasę, można zastąpić szynką lub kurczakiem. Gorąco polecam, jest naprawdę rewelacyjna.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | AgiZawi |