Składniki:
Boczek wędzony, 2 cebule (najlepsze czosnkowe, ale zwykłe białe też są dobre), pierś kurczaka, śmietana 18%, serek topiony z ziołami, makaron (polecam świderki lub rurki), bazylia, czosnek, oregano, czarny pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż wytopi się z niego tłuszcz. W tym czasie kroimy kurczaka na kawałki i zasypujemy solą (nie za dużo, jeśli boczek był słony) i czarnym pieprzem. Siekamy cebulę na drobniutkie piórka. Do podsmażonego boczku dodajemy kurczaka i cebulę. Po podsmażeniu (cebula robi się szklista, a kurczak nabiera charakterystycznego dla siebie "bladego" koloru) dodajemy 1-2 łyżki śmietany i pokrojony w mniejsze kawałki serek topiony i mieszamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy bazylię, oregano, czosnek, sól i pieprz do smaku. Polewamy ugotowany makaron.
Uwagi:
Uwaga na ilość. Danie sycące.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | spora |
Autor | katharynka |